Какво е дизайн и защо той е важен за Вас?

Дизайнът на продукта е първото забележимо нещо в него. Той трябва да е комуникативен и да привлича вниманието към себе си. В ожесточената борба за сдобиване с повече клиенти е недопустимо да пренебрегнете първосигналния визуален контакт с потенциалните си потребители.

Да привличате внимание към себе си, към продуктите и услугите, които Вашата фирма предлага е цяла наука, която се уповава на маркетингови стратегии и концепции, ценности и философия на бранда, рекламно целеполагане и изобщо един строг цялостен концепт за развитие на компания. Графичният израз на цялата тази сложна машина, зад която стоите всъщност, е последният елемент в цялостната система на изграждане на услуга или продукт, но едновременно натоварен с най-важното – комуникирането на онова, което продавате, рекламирането, популяризирането, изграждането на имидж и прочие.

Когато се сблъскате с тази тематика има няколко основни неща, които е добре да знаете.

Брандът като част от Вашият бизнес

Марката е юридическата регистрация („име, термин, знак, символ, дизайн или комбинация от тях, за идентификация на стоките или услугите на един или група продавачи, с цел различаването им от тези на конкурентите’’) .

Брандът, това е Вашият бизнес. Това е стремежът към популяризиране и налагане на услугите и продуктите, които предлагате. Успешният бранд се гради в продължителен период от време и се стреми да привлече по-голям брой потребители.

Изграждане и управление на марка

Изграждането и управлението на дадена марка гарантира познаването на вашите продукти от потребителите. Ако различните продукти и услуги, нямат отличителни белези, по които да бъдат разпознавани лесно, за потребителите би било невъзможно да Ви различат от конкуренцията. Правилната употреба и налагане на Вашия бранд гарантират широка познаваемост и утвърждаването на името Ви сферата, в която работите. Марката работи не само за сдобиване с по широк кръг от потребители, тя е важна и за Вашето име сред колегите Ви. Да сте лесно разпознаваеми е приоритет, сред конкуренцията. Грижете се за Вашият имидж и той ще се погрижи за Вас.

В наши дни добрият бранд се постига чрез убедителен и достъпен визуален контакт със зрителя или по-простичко казано със специално изработено графичното изображение. Създаването на едно графичната част се реализира посредством специализирани програми за обработка на векторни и растерни изображение с цел постигане на максимален резултат. Целта обикновено е чистота и яснота, които да задържат вниманието на потребителя.

Преди техническата част, обаче има един много по-важен и съществен процес, а именно създаването на идеята. Много фирми се доверяват на хора, работещи с определен софтуер изучили как да прилагат технически, дадените функции на програмите, но всъщност това е съвсем малка част от работата. Да се създаде идея, която да привлича. Да се измисли продукт, който да Ви помага истински в продажбите е необходимо нещо много повече от това да подавате команди с мишката на вашият компютър. Необходимо е Вашият дизайнер, човекът седящ зад компютърът да е креативен и отдаден на работата си. Запомнете, че посредствеността е нещо, което потребителят не търпи. Тук говорим за вдъхновение и креативност, дарба да се твори, която се излива директно в помощ на Вашият бизнес. Това е ново поколение изкуство, което всеки потребител би оценил.

Графичният дизайн като художествен процес

Графичният дизайн е сред така наречените художествени и креативни процеси. Да се създаде визуален елемент, който да е интригуващ и налагащ се сред хората, който да грабва вниманието и да привлича задълбочен интерес към даден продукт, са едни от основните задачи на този занаят. Разработването на визуална комуникация е дълъг и сложен процес, изпълнен с кипящ труд и генерирането на множество идеи, които биват отсявани една по една и преработвани десетки пъти, докато се извае един прекрасен шлифован вариант, който да съответства на Вашата бранд идентичност.

Чрез графичният дизайн, Вашите продукти биват продавани. Успехът на рекламните кампании (конвенционални и не),  тотал дизайнът (лого, визитка, флаери, брошури, сувенири и т.н.) в много от случaите се определя от общата концепция за визия, която да изразява уникалността на Вашия продукт/услуга. Често компаниите възложители на проект за визитка например, споделят виждания, които не съвпадат с каноните за изработка на продукта (изисквания за композиция, пропорции, цветови подбор..) и едва след реализирането му (в чиято несъстоятелност го е убеждавал творческия екип), виждайки крайния резултат те се убеждават във въпросните закони. Важно е да се знае, че графичният дизайнер е обучен и е наясно с изискванията при създаване на графично изображение, което в последствие се предава за печат.  Дизайнерът, който е професионалист в своята сфера познава тенденциите в рекламата и е изучил науката на креативността и изработката на една реклама от А до Я. Рекламното образование и графичната култура обаче, не означават че графичният дизайнер е наясно с теорията и практиката на Вашият бизнес. Тук идва Вашата роля. От особено голямо значение е Вие да подавате структурирана информация за услугите и дейността на Вашата компания. Кое е специфичното, на което желаете да се наблегне? В най-добрия вариант Вие предоставяте кратка информация и професионално направени снимки на продуктите, от които се изхожда и се започва изграждането на Вашата печатна реклама.

Точно така от вас се изисква само малко информация относно вашият бизнес, продуктите и услугите, които предлагате, и които желаете да наложите на пазара, а останалото е задача за екипът от професионалисти, които ще приемат присърце всяка подадена задача.

Видове клиенти или специфичните нужди на вашият бизнес

Клиенти обикновено биват два вида.

Първите са авторитетни личности с изграден рекламен имидж и с ясни идеи, какво искат и как да го постигнат. На тях дизайнерът предоставя съвети и насоки с които би могла да се поосвежи и доразвие досегашната рекламна стратегия. Помага им при избора на точен формат на реклама. Съветите са чисто приятелски и на никого не налагат, но да не забравяме, че това са водите, в които дизайнерите плуват отдавна.
Вторият вид клиенти са представителите на малкият и среден бизнес. Скоро са установили липсата на рекламна стратегия в своята фирма и се обръщат към дадена рекламна компания за помощ и цялостно изграждане на имидж. На тях се предоставят идеи, как да се изгради цялостна кампания съобразена с техният бюджет и желания. Графичните дизайнери разработват няколко варианта на визии и дават шанс на клиентите  да изберат, това, което ги удовлетворява най-много.

Много често малкият и среден бизнес смята, че рекламата е скъпо удоволствие, за което трудно се отделят средства. Всъщност тук би било редно да отбележим, че рекламата или по-специално дизайнът са необходимост. Съгласете се, че за да е успешен един продукт, той трябва да е изработен в крак със своето време и с претенции за високо качество. Да се доверите на професионална помощ, не означава, че пилеете пари просто за имидж, колкото по специален е дизайнът на Вашият продукт, колкото по обмислено и професионално е изпълнението му, толкова по-големи успехи ще пожъне сред своята целева група. Също така редно би било да се добави, че всяка рекламна кампания се съобразява с предвиден бюджет, ще се учудите колко много неща могат да се изработят с минимални инвестиции.

Дизайнът на продукта, било то лого, опаковка плакат или сувенир е от огромно значение, за да успее да продаде рекламираният обект или услуга. Работата на екипът, които работи за вас е да Ви насочи в правилната посока и да Ви помогне в развитието на успешна рекламна кампания. Вашият бранд е най- важната задача върху, която дизайнерите ще работят усърдно, все едно това е тяхната реклама.

Дизайнът е Вашето лице пред света, погрижете се да изгледате добре.

Отделете време и създайте вашият работещ бранд. Доверете се на екип, който би могъл да Ви предостави завършен цикъл от услуги. А те на свой ред ще дадат всичко от себе си, ще приложат всички знания и опит с една единствена цел, вашата дейност да изглежда като изящна картина на известен художник. Ще се изненадате колко много може да даде един дизайн на Вашият бизнес. Дизайнът определя насоката, в която вървите. Дизайнът намира клиенти, а качеството на услугите ги задържат. Потребителят пазарува с очи. А удоволствието от вида на красиво изображение би подтикнало и най-скептичният потребител да изпробва нещо ново. Поглезете вашите потенциални клиенти и им доставете едно визуално удоволствие. Дизайнът никога няма да Ви подведе.