Десет неща, които трябва да знаем преди покупка на дограма

Основни правила, съвети и предложения относно избора на дограма

Изборът на дограма за вашия дом или офис понякога може да бъде изключително труден. От какъв материал да бъде изработена  дограмата, какъв цвят да бъде, какъв да бъде обковът й, какъв стъклопакет да бъде поставен? Това са само част от многобройните въпроси, които вълнуват почти всеки потребител, решил да поставя дограма. Нормално е средностатистическият българин да няма професионални познания в тази сфера и поради тази причина ще ви запознаем с необходимата информация относно различните дограми у нас.

Избор на материал за дограмата

Материалът, от който се изработва всяка дограма, е жизненоважен за нейната продуктивност във времето. Трябва да се уточни, че този избор е строго индивидуален, в зависимост от мястото, на което трябва  да се постави дограмата, изложението му, както и от финансовите изисквания на клиента.

Така например, PVC  дограмата притежава много по-добри изолационни качества от алуминиевата, но в същото време е и със значително по-висока цена. Дървената дограма пък има страхотни качества на изолация, но самият дървен материал няма голям срок на годност и лесно се поддава на атмосферните влияния. Тук предимството на PVC и алуминиевите дограми е значително по-сериозно – за повече информация посетете http://master-plastik.com/

Предимства на PVC дограмите

Едно от най-сериозните предимства на PVC дограмите е ограничената вероятност за образуване на конденз в стъклата. Трябва да уточним, че тук съществена роля играе и поставеното стъкло или стъклопакет, но все пак материалът, от който се изработва ПВЦ дограмата предотвратява появата на влага, мухъл и плесен по вашия балкон.

Алуминиевата дограма има на практика „вечен живот”

Алуминият е много лек метал, който не се окислява, запазва свойствата си и не се влияе от температурните промени. Поради естеството на климатичните условия в България е препоръчително да се поставя алуминиева дограма с прекъснат термомост. Още веднъж ще подчертаем, че изборът на материал за дограмата е напълно индивидуален и може да се обуславя от много различни фактори.

Обковът на вашия прозорец

Обковът на вашия прозорец е може би най-важната характеристика за продуктивността във времето на дограмата. Поради този факт е необходимо да направите доста добра планировка на разпределението на прозорците си и вида на отварянето им. На родния пазар се предлагат дограми с най-различни видове отваряне – странично и горно отваряне, прозорец с въртеливо-постъпателен ход, плъзгащи се врати, застъпващ се прозорец. Обковът е частта от дограмата, която е най-силно изложена на атмосферните условия и е напълно задължително да бъде висококачествена. Потребителите могат да изберат и обкови със специално облагородяване на повърхността, което добавя допълнително антикорозионно действие. Според индивидуалните желания на клиентите се изработват и обкови с допълнително подсилена степен на безопасност. Водещите фирми в България внасят обкови с високо качество от реномирани немски компании, лидери в световен аспект.

Камери на дограмата

Камерите на профила при поставяне на дограма също са фактор, който никак не бива да се подценява. Неговото влияние  върху изолацията на помещението е значителна и може да намали значително разходите ви за електроенергия. Предлагат се профили за дограма с две, три, четири или пет камери. Колкото повече са камерите, толкова по-висок е процентът на изолация в дома  ви. Пространството между кухините се запълва с въздух, който е най-добрият естествен изолатор. Обикновено, една от камерите е значително по-широка от останалите, тъй като вътре в нея се поставя подсилващия профил. Основните недостатъци на многокамерните профили е по-тежката цялостна конструкция, както и по-високата цена, на която са предлагани.

Стъклопакет

Поставянето на висококачествен стъклопакет на вашата дограма изисква висока прецизност и професионализъм и в този ред на мисли ви съветваме да се доверите единствено на изтъкнати и утвърдени фирми в бранша. Стъклопакетът представлява конструкция от две или повече стъкла, пространството, между които обикновено се запълва с въздух или вид газ. Качествено поставеният стъклопакет предотвратява наличието на конденз и влага в прозореца ви. Ако желаете да подобрите звукоизолацията на помещението, което изолирате, желателно е да изберете стъклопакет с удебелени  стъкла. В зависимост от персоналните желания, на пазара са предлагани стъклопакети с различна пропускливост на светлината, подсилени срещу влизане с взлом, различен коефициент на топлообмен.

Едно от най-важните неща, които трябва да, преди да изберете стъклопакет за дограмата си, е да проверите изложението на дома или помещението. В зависимост от местонахождението му, специалистите по монтаж на стъклопакет ще ви посъветват кой вид стъкло е най-подходящ. Например, за сгради и балкони с южно изложение, което често е изложено на слънчева светлина, най-подходящото стъкло е високоемисийното. Свойствата му не позволяват да се получава т.нар. „парников ефект” през лятото, като създават чувство за хлад дори в най-топлите летни дни. Ако вашият дом е със северно изложение и слънцето рядко достига до прозорците ви, подходящият стъклопакет за вас е с К-стъкло (нискоемисийно). Този тип стъкло пропуска слънчевите лъчи, като запазва топлината в самото помещение през цялата година. Негово голямо предимство е и значително по-ниската цена, в сравнение с високоемисийните стъкла.

Цената

В неособено комфортните от финансова гледна точка времена, в които живеем, налагат ограничен бюджет за ремонт или в случая, за поставяне на дограма. Някои от фирмите, занимаващи се с производство или внос на дограма, предлагат в каталозите си евтини и нискокачествени ПВЦ и алуминиеви дограми. Нашият съвет е да се доверите единствено на доказани марки в тази сфера, тъй като нискокачествената дограма има чувствително по-кратък живот, а и самите изолационни свойства са по-ниски от стандартните дограми. Разбира се, всеки клиент може да прецени за себе си, спрямо своя джоб, но в крайна сметка една дограма от висок клас, независимо от материала, от който е изработена, ще ви гарантира перфектна изолация и в по-късен етап значително спестяване от разходите за топлоенергия.

Монтажът на дограмата

Монтажът на дограмата често бива подценяван от повечето клиенти, които решават сами да се „нагърбят” с тази задача. Трябва да кажем, че правилното поставяне на дограмите, свързващите елементи, стъклопакета и аксесоарите е почти толкова важно, колкото и избора на материал за дограмата. Съществуват редица начини, в зависимост от избрания материал – дърво, метал, алуминий, PVC (поливинилхлорид), по който да бъде извършен монтажа. Най-често срещаните по нашите ширини са: с дюбели (пробиване в стена и дограма); без пробиване (само на пяна); с винтове за директен монтаж; монтаж на „котви”. Професионалистите, занимаващи  се с поставянето на дограма, ще направят анализ и преценка за това кой тип е най-подходящ за вашия дом. Още веднъж ще поясним – не се опитвайте да монтирате сами дограмата, ако не притежавате необходимата квалификация за това.