Защо е полезно ходенето пеша

Фитнес експерти от цял свят препоръчват ходене пеша. Това е най-безопасната алтернатива за справяне с десетки заболявания и съвсем по не натоварващо от тичането. С ходене се щадят стави и колена. Освен, че е лесно ходенето не е натоварваща тренировка, както за възрастни, така и за болни хора и има редица ползи.

Ето и една част от тях:

С ходене пеша се намалява риска от болести – дългогодишни изследвания оказват, че хората, които ходят пеш всеки ден са по-малко застрашени от диабет тип 2. При тях рискът от поява на рак на дебелото черво е занижен, а опасността от рак на матката или гърдата се занижава с 20%.
Ходенето укрепва сърцето – редовното ходене пеша намалява риска от сърдечни заболявания. С него се понижават нивата на лош холестерол за сметка на добрия. Изследванията доказват, че 30 минути ходене на ден намаляват риска от инфаркт с 27%.

С ходене се поддържа нормално телесно тегло –  човек, който тежи 60 кг., изгаря 75 калории само за 30 минутно ходене пеша и изминавайки 3 км. Ако увеличи скоростта на 5 км/ч ще гори 99 калории, а за 6 км/ч – 150 калории. Освен за сваляне на килограми, ходенето пеша допринася за стягане на задните части, подобряване на метаболизма, укрепване и тонизиране на общото състояние на организма.

Ходенето пеш се бори успешно с депресията – способността на спорта и физическата активност, да подобряват настроението е доказана отдавна. Редица изследвания са направени в тази сфера, за да се установи, че  бързото ходене пеша е много по-ефективно от медикаменти срещу депресия. Те освобождават хормони на щастието, които се борят с тревожността и стреса.

Ходенето срещу остеопороза – ходенето пеша заздравява кости, стави и мускули. С него се укрепва и уплътнява костния хрущял, ето защо е много важно особено при жените.

Ходенето пеш дава енергия – според специалистите една сравнително кратка разходка на бърз ход стимулира кръвообращението, доставя повече кислород, раздвижва ставите и облекчава напрежението в мускулите. Ходенето пеша подарява качеството на съня.

Ходенето се бори с деменцията – деменцията засяга един от всеки 14 души над 65 годишна възраст. Редовната физическа активност намалява риска от нея с над 40%. Специалистите препоръчват на по-възрастните да се изминават поне 10 км. седмично, а за младите и активни хора се препоръчват 5 км. дневно, което се равнява на 10 хил. крачки или 45 минути ходене пеша.